Pressmeddelande; Gazas ark: Kuppen i Egypten testar palestinierna i Gaza

Våra vänner i Gaza berättar varje dag om hur palestinierna gör sitt bästa för att överleva under ofattbart svåra vedermödor, som den israeliska blockaden skapat: elavbrott, vattenbrist, och nästan inga möjligheter till export, bland annat ingen möjlighet till handel över havet.

De åtgärder som vidtagits av den egyptiska regeringen med anledning av den aktuella kuppen förvärrar nu en redan desperat situation. Egyptens stängning av gränsövergången mellan Gaza och Egypten i Rafah, den 5 juli, har resulterat i att tusentals palestinier nu sitter fast i Gaza, det rapporterar det Palestinska centret för mänskliga rättigheter: 1. Palestinier som försöker flyga till Gaza från Kairo, deporteras av egyptiska myndigheter, tillbaka till sina utreseorter, på egen bekostnad, Rapporterar webbsajten Electronic Intifada 2. Egyptens tillslag mot smugglingstunnlarna har orsakat att bränlse och cementpriser nått en ohälsosam nivå, rapporterar Reuters.3

För de av oss som arbetar med det internationella Gazas arkprojektet tillsammans med palestinska samarbetspartners, är det denna desperata situation – uthärdad dagligen av Gazas folk som driver oss framåt, vecka efter vecka, i ett solidaritetsprojekt som utmanar den israeliska sjöblockaden innifrån och ut – möjliggör för båtbyggare att tjäna pengar på attt renovera och bygga om den  fiskebåt – vi köpt in i maj, tidigare i år – till det lastskepp vi ska segla så snart som det är praktiskt möjligt med palestinska varor inköpta av olika grupper jorden runt.

Vårt arbete har nu blivit ännu svårare med de senste veckornas tillgång till material ytterliggare begränsat av stängningen av tunnlarna från Egypten. Men vårt bygglag i Gaza har anpassat sig till dessa problem med uppfinningsrikedom och rådighet. Helt nyligen återanvände vi omdesignade gamla metalltankar till nya mindre som behövs på Gazas ark. Vår projektledare i Gaza, Mahfouz Kabariti, säger, “situationen här är svår, särskillt i avseende till bränslebristen, bristen på gas till matlagning, råmaterial och elektricitet.”

En av de som arbetar på Gazas ark, Sami Ali Al-Goga, miste sin vänstra hand då hans fiskebåt attackerades av ett israeliskt örlogsfartyg i mars 2007. Du kan läsa mera av Sami historia här. En annan av arbetarna Mustafa Abu Oda, är en 24-årig tvåbarnspappa som bor i flyktinglägret al-Shati i nordvästra Gazaremsan. Han säger: “Jag skulle inte fortsätta fiska om det fanns andra försörjningsmöjligheter, det är inte säkert. Varje dag skadas fiskare, tillfångatas och dödas av israeliska marinen. Jag är rädd för framtiden, den ser ut som en mörk mardröm, men jag trivs med att arbeta på Gazas ark och att få solidaritet från så många människor från hela världen som bryr sig om oss och inte överger oss.” Du kan läsa Mustafas historia här:

Hur dåligt måste det bli I Gaza innan palestinierna lyssnas på? Grupper som UNRWA och ICRC gör ett arbete av yttersta vikt för att tillgodose de mest akuta hummanitära behoven under svåra förhållanden. Men vi måste även arbeta för rättvisa i syfte att äntligen nå ett avslut på Gazas kriser. Gazas ark är ett tillfälle att ge finansiellt stöd till människorna i Gazas verklighet och att delta i en avgörande solidarittetshandling som offentligt utmanar den israelisk-egyptiska blockaden.

Gazas ark – bygger hopp!

Kontakter:

James Godfrey (Australia; English): +61 424 340630

Robert Naiman (U.S.; English): +1 202 448-2898

David Heap (Canada; English, français, español): +1 519 859 3579

Mahfouz Kabariti (Gaza; العربية, English): +970 599 745666

Översättning: Joacim Blomqvist

Annonser

En reaktion på ”Pressmeddelande; Gazas ark: Kuppen i Egypten testar palestinierna i Gaza

  1. Ping: Israel och Egypten måste öppna sina gränser | Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s