Israel och Egypten måste öppna sina gränser

Källa: Gisha

Efter den totala stängningen, av gränsövergången i Rafah, som hävdes efter fem dagar är möjligheterna att ta sig till och ut från Gaza ännu begränsade. Tio tusentals Gazabor har inte kunnat ta sig hem från Saudi Arabien, och människor som behövt resa utomlands av såväl medicinska som andra skäl har funnit sig strandade på Remsan.

Eftersom Israel upprätthåller en strikt sjö och luftblokad, och rigorösa restriktioner för det man släpper igenom Erez-övergången, så finns det för många palestinier inga andra möjligheter att resa utomlands än genom Rafah.

Sedan i onsdags har Rafah-övergången haft begränsat  öppet. De har tillåtit palestinier att återvända till Gaza och egyptiska medborgare, medicinskt vårdbehövande med officiella stämplar från Hälsoministeriet och medborgare i andra länder att passera till Egypten. Vanligtvis passerar 40 000 människor i månaden gränsövergången i Rafah. I den siffran ingår cirka 300 patienter som remiterats av medicinska skäl genomPalestinska hälsoministeriet och hundratals andra patienter som betalat privat för sin vård.
Händelserna i Egypten har även påverkat tillgången på varor I Gaza, som Ship to Gaza Malmö rapporterade om förra veckan. Även om verksamheten nu är i gång igen i vissa tunnlar så är knappheten fortfarande skriande. Exempelvis hoppade priset för ett ton cement från 380 shekel (699.00 kronor) till 550 shekel (1011.71). Priset för 3 kilo socker har gått upp från 10 shekel (18.39 kronor)  till 15 (27.59). Vidare har priset för egyptisk bensin, mejeriprodukter, rengöringsmedel och choklad gått upp markant.

Det är inte Egypten som ockuperar Gazaremsan och de kontrollerar inte Gazas luftrum och territorialvatten. Därför är landets skyldigheter mot Gazas invånare strikt humanitära. Ändå måste man beakta Gazabornas rörelsefrihet och Egypten måste göra sitt yttersta för att upprätthålla en pålitlig och tillräcklig reserutt genom sitt territorium.
Vad gäller Israel däremot som har substantiell kontroll over Gazaremsan, så har de enligt humanitär rätts lagar om ockupation skyldighet, att möjliggöra ett för Gaza-borna normalt liv, bland annat möjligheten att resa från Gaza och att återvända dit: Så länge resor genom Rafah inte är möjliga av något skäl, så måste Israel tillåta Gazas invånare att utöva sin rörelsefrihet genom andra gränsövergångar, antingen över land genom övergångarna mellan Gaza och Israel eller över hav och i luften, till omvärlden.

Joacim Blomqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s