Lägger sig palestinierna i Egyptens affärer?

Som Ship to Gaza Malmö tidigare rapporterat förekommer sedan en tid tillbaka spekulationer om att palestinierna blandar sig i Egyptens interna affärer. Något som den egyptiska tidningen Egypt Independent nu berättar om

Det är tidningen Al-Resala, som enligt den statligt lojala egyptiska tidningen är tidning Hamas närstående, som i måndags skrev på sin förstasida att egyptisk media planerar påverka Gaza och smutskasta bilden av palestinierna i Egypten.

Den palestinska journalisten Mamoun Abu Amer krävde att de,  han menar är ”fascistiska” och ”rasistiska,” egyptiska journalisterna åtalas för att de påstått att Gaza lägger sig i Egyptens affärer, och han har föreslagit att en palestinsk kommission för mänskliga rättigheter nu bildas i Europa för detta ändamål.

Anklagelserna från egyptiska medier, rör att Hamas intervenerat i de egyptiska oroligheterna till stöd för den nyligen störtade president Mursi och det Muslimska brödraskapet. Enligt egyptierna är Hamas Muslimska brödraskapets palestinska underavdelning i Gaza. Men trots de starka band – egyptierna menar finns –  mellan Hamas och Muslimska brödraskapet, så har Hamas vid upprepade tillfällen förnekat att man blandat sig i de egyptiska affärerna, eller att de har några särskilda sympatier för några parter i Egypten, skriver Egyptiska Independent.

För några dagar sedan rapporterade webbsajten Electronic Intifada att egyptiska politiker och egyptisk media numera rutinmässigt skyller egyptiska problem på Gaza. Syftet ska vara att på så vis motivera att gränsen mellan länderna, tunnlarna och Rafahövergången stängts och demoleras.

Tidningen menar att attacker i Sinai mot egyptiska posteringar är sådana förevändningar och det  även om få bevis framkommit på att det verkligen är Hamas som utfört attackerna. Och Egypten har snällt löpt med för att genom gränsstängningarna bidra till Gazas kollektiva bestraffning.

Ett slående exempel menar Electronic Intifada är då  brigageneral Ayman Salama, som undervisar vid Kairos militärakademi, sade i BBC World Service program Newshour att statskuppen mot Mursi, delvis motiverades av det påstådda samarbetet mellan Hamas och Egypten.

Salama påstod att det fanns en palestinsk roll i den attack som dödade 16 egyptiska gränsvakter i Sinai förra augusti, och han menade att Mursi deltog i mörkläggningen av händelsen.

Joacim Blomqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s