Egypten stänger ekonomisk livlina till Gazaremsan för att isolera Hamas

Den egyptiska militären har lanserat en kampanj som verkar ha som mål att helt stänga Gazas förbjudna men sedan länge tillåtna tunnlar som förser Gazaremsan med en livsviktig ekonomisk livlina och ger den islamistiska hamasrörelsen skatteinkomster en gang för alla, det skriver Washington Post.

Den israeliska regeringen utövar redan effektiv kontroll över vem som kommer och går till Gaza genom en enda gränsövergång, Erez-övergången. Dessutom förhindrar Israel Gaza från att driva en flygplats eller hamn; de kontrollerar all handel till och från omrädet; begränsar viktiga varor, såsom byggnadsmaterial.

Det som nu händer är att den militärstödda interimregeringen stänger tunnlarna, och i hög grad stänger sin egen fotgängar-gränsövergång i Rafah. Därmed är utestängs Gaza i allt högre grad från omvärlden.

Den egyptiska armén har börjat riva hus med bulldozrar och sprang dem på sin sida gränsen i närheten av Gaza, och de har nu förstört mer än ett dussintal. Egyptiska säkerhetstjänstemän läckte den här månaden planer att skapa en ”buffertzon,” hundratals yard (1 yard= 0.9144 m) djup mellan de två sidorna, motsvarande det ingenmansland som Israel upprätthåller inuti Gaza i syfte attförhindra palestinier att närma sig israeliska gränsen.

Hamastjänstemän menar även att den egyptiska militären planerar gräva en vallgrav i omrädet, fylla den med vatten för att ytterliggare hindra smugglarna, som byggt hundratals tunnlar, kompletta med lampor och vagnspår, alltsedan Hamas tog över Gaza 2007.

 

–          Vi har inte sett en period med denna grad av störningar, som varat så här länge, med så här många tunnlar förseglade eller förstörda, och nu förstärkta med uttalande av den egyptiska regeringen – det här är nytt, sade Sari Bashi, verkställande chef vid den Israeliska människorättsgruppen Gisha som övervakar handel och traffik till och från Gaza.

–          Tidigare då de egyptiska tjänstemännen hotade begränsa tunneltrafiken, sade Bashi, så innbar det alltid ett undantag för humanitära eller civila behov och de brukade betona att de ville slå till mot vapen eller krigare, den här gången talar de om buffertzoner, sade hon.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s