Kampen om fiskevattnet utanför Gaza

Nu jagar även egyptiska örloggsskepp palestinska fiskare i södra Gaza, det rapporterar The Real News. Reportaget skildrar ett antal palestinska fiskare som fängslats, beskjutits och förföljts, då de fiskat alltför nära den egyptiska territorialvatten-gränsen.
Den oberoende analytikern Haidar Eid menar: ”den första saken vi måste göra är att se till att Hamas i Gaza enas med Fatah i Västbanken om vi ska övertyga den egyptiska regeringen om att återigen öppna gränsvattnen. Det den egyptiska regeringen har bett om är att presidentvakten återvänder till Rafah-övergången och att 2005-års Rafah-överenskommelse återställs.”
Enligt den fredsöverenskommelse som Hamas i Gaza har slutit med Israeliska myndigheterna så får Gazas fiskare arbeta på sex sjömils avstånd från Gazas kust. Men palestinska fiskare uppger att israeliska örloggsfartyg med jämna mellanrum besjkuter palestinska fiskare, ofta innaför den tilllåtna gränsen.
Men det fanns inte tidigare några rapporter om att egyptierna skulle öppnat eld.
Tidigare har palestinska fiskare antingen fiskat i egyptiska gränsvatten, eller köpt fisk därifrån via tunnlarna.
Förnärvarande byggs fartyget Gazas ark med plats för last och 10-15 passagerare för att återigen på ett publikt sätt utmana den israeliska stängningen av Gaza. Arken demonstrerar tydligt att Gaza-borna inte vill ha allmosor av världen, utan istället vill fritt handla med världen. Och förtjäna sitt eget levebröd med värdighet.
– Gazas ark är en internationell gräsrots kampanj mot den olagliga och inhumana blockaden mot Gaza, säger organisationens David Heap

//

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s