Författaren Göran Burén om sin bok om Folke Bernadotte

För 65 år sedan, den 17 september 1948, sköts den första FN-medlaren i Israel/Palestinakonflikten ihjäl på öppen gata i Jerusalem. Hans uppdrag var att medla i det krig som utbröt när staten Israel proklamerades, samt att föreslå en plan för hur judar och araber skulle kunna leva fredligt tillsammans i Palestina.
En av hans medhjälpare, en fransk överste, som satt bredvid honom i bilen, dödades också. FN-medlaren hade tidigare i egenskap av viceordförande för svenska Röda Korset varit chef för projektet med de vita bussarna, som i slutet av andra världskriget lyckades rädda närmare 20 000 koncentrationslägerfångar från det sönderfallande Tyskland, bland dem den franska överstens hustru, som var judinna. De skyldiga till morden tillhörde en välkänd terrororganisation. Något straff utmättes inte. En av terrorgruppens ledare blev senare premiärminister.
FN-medlarens namn var Folke Bernadotte. Varför är han så okänd?
Göran Burén har skrivit en grundlig och väldokumenterad bok om Bernadotte och det politiska spelet kring det uppdrag han åtog sig.
MALMÖ: Måndag 7 oktober kl 18.30,
Kirsebergskyrkan, Vattenverksvägen 25
LUND: Tisdag 8 oktober kl 19.00,
Pufendorfsalen, Juridicum, Lilla Gråbrödersgatan 3 C
Arrangörer: Bilda, Kirsebergskyrkan – Svenska kyrkan i Malmö, Palestinanätverket i Malmö, Palestinska föreningen i Malmö, Palestinagruppen i Malmö, Vänsterpartiet Malmö, Palestinagruppen i Lund, Utrikespolitiska Föreningen i Lund. I samarbete med ABF Malmö.
“Mordet på Folke Bernadotte” (2012), Leopard förlag Göran Burén. Foto: Annakarin Drugge

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s