Tunnelstängningarna en dyr affär för Gaza

Stängningarna av tunnlarna till Gaza beräknas kosta 230 miljoner dollar i månaden, det skriver nyhetsbyrån AFP, enligt israeliska Y-net.
På söndagen rapporterade Hamas-tjänstemän att Gazas ekonomi lider förluster på 230 miljoner som resultat av den egyptiska stängningen av de tunnlar som använts för att smugla varor till Gaza-remsan.
–    Stängningen av tunnlarna har orsakat tunga förluster för industrin, handeln, jordbruket och byggsektorerna, säger Hatem Oweida som är Gazas Hamas-regerings tillförordnade finansminister, på cirka 230-miljoner dollar.
Basalt material har i sju år smugglats från Egypten till Gaza förbi den israeliska blockaden, genom tunnlar. Men den egyptiska arméen har nyligen förstört många av dem i kölvattnet av att muslimska brödraskapets president Mohamed Morsi nyligen störtades.
Finansminister Oweida menade att det kustnära palestinska området varit beroende av tunnlarna för 40 procent av sitt behov av byggnadsvaror och råmaterial. Antalet arbetslösa kommer snart att nå 43 procent om de officiella gränsövergångarna fortsätter vara stängda och om tunnlarna förstörs, varnade Oweida.

Han tillade: ”de statliga inkomsterna har sett ett fall efter att tunnlarna stängt och belägringen förstärkts under andra hälften av 2013” som han menade särskilt drabbar Hamas anställnings och tillfälliga jobb-program.
Israel anlade sin land, sjö och luftblockad mot Gazaremsan 2006 efter att aktivister där tillfångatagit en israelisk soldat. Den skärptes ytterliggare i mitten av 2007 då Hamas tog kontrollen över Gaza.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s