Gazas allt mera skriande brist på elektricitet

Den nionde november uppmanade Gaza studenter världen att ingripa så att deras skolår kan räddas.

Sedan inledningen av november så har Gazas enda kraftverk varit avstängt tillföljd av bristen på industriell diesel, vilket fått till följd att Gazas 1.7 miljoner invånare sett allt mera frekventa strömavbrott. Nu är strömmen borta runt halva dagen, enligt Gaza Electricity Distribution Company (GEDCO), är avbrotten upp till 18 timmar långa .

Kraftsstationen återöppnades förra året efter att den reparerats, sedan den skadats i ett israeliskt flyganfall 2006. Enligt Gazas energimyndighet så generar den drygt 30 procent av Gazas elekricitet, resten kommer från Israel (120 megawatt) och Egypten (27 megawatt). Och det mesta av tillflödet från Egypten har stoppats till följd av landets tillslag mot smuggeltunnlarna.

De ockuperade palestiska områdets humanitära koordinator  James W. Rawley, säger att stängningarna och bränslebristen kommer att  ”slå mot alla grundläggande samhällstjänster, såsom sjukhus, kliniker, avlopp och vattenpumpstationer.” Det palestinska centret för mänskliga rättigheter uppger att åtgärderna kommer att ”få allvarliga konsekvenser för Gazaaremsans humanitära villkor.”

Centret larmar även om ubildningsituationen vid Gazas skolor.

Strömavbrotten har redan förhindrat mitttermin tentamen i skolor och vid universitet på Gazaremsan. Och huvuddelen av de statliga skolorna saknar fortfarande elekricitet och kan inte förse sina elever med alternativ.

Centret skiver i ett uttalande: ”utbildningslokaler vid universitet och andra utbildningsinstitutioner lider av allvarliga problem, som lett till inaktivitet vid flera utbildningslabotarorier och att många utbildningsuppgifter uppskjutits tillföljd av bristen på elekricitet och brist på alternativa kraftkällor”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s