Middle East Monitor: Hamnen i Gaza stängd sedan 1967

Gazas fiske och varvsindustri närmar sig nu snabbt total kollaps. En gång i tiden födde och sysselsatte industrin tusentals, nu mera existerar den knappast.

Gaza är den enda hamnen i Mellanöstern som ligger under blockad, och så har de3t varit sedan 1967. I samband med Oslo-avtalet tilläts Gazas fiskare att segla upp till 20 sjömil för sitt fiske, numera får de gå tre sjömil.

Den internationella palestinaaktivisten Joe Carton, menar att sjöblockadens syfte är att omöjliggöra för palestinierna att leva något slags normalt liv i Gaza. Och det är ett brott mot civilbefolkningen.

Kevin Nesh, en kanadensisk palestinaaktivist menar att hamnens öppnande är helt centralt, eftersom hamnen är den enda gräns Gaza har mot omvärlen som inte kontrolleras av någon annan.

Journalisten Yousef al Helou, berättar om Gazas ark som är ett internationell aktion att hålla hamnen öppen. De bygger om en fiskebåt till ett lastskepp som ska segla varor ut ur Gaza. Avsegligen skulle skett i september men nu har avseglingen skjutits fram till följd av säkerhetssituationen i Egypten och ramadan. Nu förväntas avgången ske i vinter istället.

Joacim Blomqvist

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s